Impaduriri



FONDURI   PENTRU  IMPADURIREA   SI CREAREA  DE SUPRAFETE IMPADURITE
Formulele şi schemele de împădurire vor lua în considerare speciile forestiere din Lista
speciilor forestiere de arbori și arbuști utilizate în lucrările de împăduriri prezentată la
capitolul ”Alte informaţii suplimentare specifice măsurii” în Anexa 8.2M.8.1-5
 Suprafețele forestiere create în baza sprijinului financiar oferit prin această măsură contribuie  la promovarea sechestrării carbonului, adaptarea la efectele schimbărilor climatice, reducerea eroziunii solului, îmbunătățirea capacității de retenție a apei, precum și la refacerea  biodiversității locale. Sprijinul acordat prin această măsură contribuie la atingerea obiectivului  de alocare a 30% din contribuția totală a FEADR a programului de dezvoltare rurală pentru atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea, precum și pentru protecția mediului.
Anexa 8.2M.8.1-1
. Sprijinul acordat prin această măsură este reprezentat de costuri standard, care se referă la:
· Prima de înființare a plantațiilor forestiere (denumită în cadrul măsurii Prima 1),care acoperă și costurile de realizare a proiectului tehnic de împădurire.
· Prima anuală acordată pe unitatea de suprafaţă (denumită în cadrul măsurii Prima 2),pentru o perioada de 12 ani, pentru acoperirea costurilor de întreținere și ngrijire a  plantaţiei forestiere și pentru compensarea pierderilor de venit agricol ca urmare a  împăduririi.
Beneficiarii sprijinului :
Beneficiarii sprijinului prin această măsură sunt deţinătorii publici și privați de teren agricol şi  neagricol și formele asociative ale acestora
Cheltuieli eligibile :
Solicitanţii vor primi sprijin pentru împădurirea terenurilor agricole şi neagricole, constând în cele două tipuri de prime acordate.
 Costurile eligibile pentru cele două tipuri de prime sunt următoarele:
Cheltuieli   eligibile pentru calcularea Primei 1:
· Costuri necesare întocmirii proiectului tehnic de împădurire (variabile în funcție de  suprafața împădurită, care acoperă cheltuieli efectuate înaintea încheierii contractului).
Formula de calcul (formula 1) a valorii cheltuielilor pentru proiectul tehnic se prezintă  mai jos la titlul "sume şi rate de sprijin",
· Costuri legate de lucrările pentru înființarea plantației (costuri standard pentru cele trei  tipuri de forme de relief – câmpie, deal, munte și cele două categorii de teren – agricol,neagricol).
Cheltuieli   eligibile pentru calcularea Primei 2:
· Costuri legate de lucrările de întreținere a plantației pentru o perioadă de maximum 6 ani (perioada în care se efectuează lucrările de întreținere a plantației este stabilită în  cadrul proiectului tehnic de împădurire), asimilată termenului de închidere a stării de  masiv (costuri standard pentru fiecare an de întreținere a plantației și cele trei tipuri de  forme de relief – câmpie, deal, munte);
· Costuri necesare realizării celor două lucrări de îngrijire a arboretelor efectuate după   închiderea stării de masiv (costuri standard pentru cele două lucrări de îngrijire a  arboretelor pe cele trei tipuri de forme de relief – câmpie, deal, munte);
· Compensații pentru acoperirea pierderilor de venit agricol ca urmare a împăduririi  terenurilor agricole, acordate pentru o perioadă de 12 ani.
Cheltuieli  pentru refacerea plantaţiei acordate in caz de forță majoră.
Conditii  de eligibilitate
Terenurile eligibile sunt cele agricole şi cele neagricole (conform definiţiilor prevăzute de fişa tehnică a măsurii).
Suprafaţa terenului propus pentru împădurire în vederea realizării de perdele forestiere de  protecție va fi de cel puţin 0,5 ha iar suprafața compactă minimă împădurită va fi de cel puțin 0,1 ha.
Suprafaţa terenului propus pentru împădurire în vederea realizării de trupuri de pădure va fi  de cel puţin 1 ha, iar suprafața compactă minimă împădurită va fi de cel puțin 0,5 ha.
Următoarele categorii de teren nu sunt eligibile pentru sprijin prin această măsură:
· terenuri grevate de sarcini şi gajuri cu deposedare în favoarea unei terţe părţi, conform  evidenţelor cadastrelor locale,
· terenuri care fac obiectul unor litigii,
· terenuri menţionate în programe sau planuri naţionale sau locale de amenajare a
teritoriului ca deservind un interes public major,
· pajişti naturale permanente, cu excepţia celor afectate, conform proiectului tehnic, de fenomene de degradare a solului, și anume: eroziune de suprafaţă foarte puternică şi excesivă, eroziune de adâncime (ogaşe, ravene, torenţi), alunecări active, prăbuşiri,  surpări şi scurgeri noroioase, prezența aglomerărilor de pietriş, bolovăniş, grohotiş,stâncării şi depozite de aluviuni torenţiale, sărăturare sau aciditate puternică, prezența  nisipurilor mobile,)
· terenurile agricole pentru care există angajamente în derulare pentru agro-mediu şi climă.  În cazul terenurilor aflate în proprietatea statului, sprijinul se poate acorda doar dacă  autoritatea care gestionează respectivele terenuri este un organism privat sau o unitate administrativ teritorială (UAT) de nivel LAU 2.
Numai deţinătorii de terenuri agricole, încadraţi în categoria fermierilor activi (în baza art.9  din Regulamentul (UE) 1307/2013, conform prevederilor legislaţiei naţionale) la momentul  depunerii aplicației, pot beneficia de compensații pentru acoperirea pierderilor de venit agricol  ca urmare a împăduririi terenurilor (componentă a Primei 2).
Deținătorii de teren agricol şi neagricol nu trebuie să facă obiectul altor forme de sprijin din  Fondurile ESI sau alte fonduri publice pentru aceeaşi suprafaţă de teren pe perioada de acordare a sprijinului în baza sub-măsurii 8.1, cu excepția, după caz, a plăţilor directe (Pilonul I al PAC) sau a plăţilor compensatorii acordate pe suprafaţă prin măsurile de dezvoltare rurală.
În cazul în care beneficiarul demarează lucrările de înființare a plantațiilor începând cu data de 1 octombrie, acesta poate să beneficieze pentru anul respectiv de plăţile directe acordate pe suprafaţă în baza Regulamentului (UE) 1307/2013. În situaţia demarării lucrărilor de  împădurire înainte de data de 1 octombrie, parcelele respective nu mai pot beneficia de plăţi  acordate pe suprafaţă în cadrul altor scheme în acel an de depunere a cererilor unice de plată  pe suprafaţă.
Nu se acordă sprijin pentru plantarea de arbori din specii forestiere cu ciclu scurt de producție,  pomi de Crăciun sau arbori cu creștere rapidă întrebuințați pentru producerea de energie.
Persoanele juridice aflate în dificultate aşa cum sunt definite conform prevederilor
Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor
nefinanciare aflate în dificultate nu sunt eligibile.
Proiectele de împădurire pe terenurile aflate în siturile Natura 2000 trebuie să corespundă
obiectivelor stabilite pentru aceste zone fiind însoţite de Acord de mediu/Aviz Natura 2000
emis în urma evaluării adecvate de mediu.
Principii privind stabilirea criteriilor de selecţie:
           · Principiul amplasării terenului (se va acorda prioritate terenurilor propuse pentru
împădurire situate în zonele deficitare în păduri, precizate în Anexa 8.2M.8.1-1);
· Principiul mărimii plantaţiei (se va acorda prioritate terenurilor propuse pentru
împădurire cu suprafaţă mai mare);
· Principiul funcției de protecție (se va acorda prioritate realizării de perdele forestiere de
protecție);
· Principiul funcţiei de reabilitare a terenurilor (se va acorda prioritate împădurii  terenurilor situate în UAT afectate de fenomene de aridizare, eroziune sau salinizare, în  funcție de valorile indicelui de ariditate, gradului de eroziune sau gradului de salinizare);
· Principiul diversității speciilor (se va acorda prioritate lucrărilor de împădurire care  propun cel puţin 2 specii de bază în compoziţie).
Sume şi rate de sprijin:
Intensitatea sprijinului este de 100%.
Maximum 75% din costul standard legat de lucrările pentru înființarea plantației in caz de
forță majoră.

Valoarea maximă a sprijinului public pentru un proiect, care înglobează toate costurile aferente plăților efectuate pe toată durata de aplicare a contractului de finanțare, este de  7.000.000 euro.
Valorile primelor anuale acordate pentru lucrările de împădurire sunt prezentate în Anexa
8.2M.8.1-4. Detalierea metodologiei de calcul a primelor se prezintă în capitolul
”Metodologia pentru calcularea sprijinului”.
Costul întocmirii proiectului tehnic de împăduriri este calculat in baza formulei 1.
Cost proiectare = VB + n*VM*2%, (denumită în cadrul măsurii formula 1)
unde
· VB - costul minim necesar pentru elaborarea unui proiect de împădurire pe suprafața
minimă admisă – 590 (euro)
· n (ha) – numărul total de hectare propus pentru împădurire în cadrul proiectului
· VM (euro) – costul mediu național de împădurire unui hectar de teren agricol și neagricol  (înființarea și întreținerea plantațiilor) – 8.889 euro
Deținătorii de terenuri agricole și neagricole proprietate a statului și deținătorii de terenuri
agricole și neagricole proprietate a unităților administrativ teritoriale (UAT) sau asociaţii ale acestora, beneficiază numai de sprijinul acordat în baza Primei 1.

NOTA: Cei  care nu  doresc asemenea informatii  in  domeniul fondurilor nerambursabile ,rog sa imi comunice pentru  a fi  scosi  din  baza de date
Tel 0744384321
Col®ing  Balici  Mihai
Bucuresti



Anexa  8.2M.8.1-4